Son zamanlarda fazlasıyla gündeme gelen sosyal medya yasası nedir biliyor musunuz? Veya bu yasanın aslında yalan haberleri engellemek için değil de insanların düşüncelerini engellemek için olduğunu biliyor muydunuz?
Sosyal Medya Yasası Nedir?
İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 14 Ekim 2022 tarihinde kabul edildi.
Sosyal medya yasası aynı zamanda sansür yasası olarak da biliniyor.
Kanun teklifinin ortaya çıkmasında kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin korunması için, diğer ülkeler ile birlikte sosyal medya platformlarında da yasalara uygun olmayan içerikle mücadelede sorumluluk alması ihtiyacı öne çıkıyor.
Kanun teklifinin kapsadıkları arasında; yer sağlayıcı, içerik sağlayıcı, erişim engellenmesi, erişim sağlayıcı tanımlamalarına yönelik düzenlemeler vardır.
Sosyal Medya Yasası Kimleri İlgilendiriyor?
Sosyal medya yasası yaklaşık olarak Türkiye'de 54 milyon sosyal medya kullanıcısını ilgilendirmektedir.
We Are Social kuruluşunun yayıma aldığı Digital 2020 : Turkey raporunun verilerine göre Türkiye 54 milyon aktif sosyal medya kullanıcısına sahip. Bu kullanıcıların 38 milyonu Instagram, 37 milyonu Facebook ve 11.80 milyonu Twitter kullanıcısı.
Sosyal Medya Yasası Önemli Madde
29. MADDE
Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yer alan, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçlarına konu internet içeriklerini oluşturan veya yayan faillere ulaşmak için gerekli olan bilgileri, soruşturma aşamasında cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında yargılamanın yürütüldüğü mahkemece talep edilmesi üzerine, ilgili sosyal ağ sağlayıcının Türkiye’deki temsilcisi, adli mercilere verecek.
Bu bilgiler, talep eden cumhuriyet başsavcılığı veya mahkemeye verilmezse ilgili cumhuriyet savcısınca, yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90 oranında daraltılması talebiyle Ankara Sulh Ceza Hakimliğine başvurulabilecek.
İnternet trafiği bant genişliğinin daraltılması kararı verilmesi halinde, bu karar erişim sağlayıcılara bildirilmek üzere BTK’ye gönderilecek. Kararın gereği, bildirimden itibaren derhal ve en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcıları tarafından yerine getirilecek. Sosyal ağ sağlayıcının, yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde yaptırımlar kaldırılacak ve BTK’ye bildirilecek.
Dünya’da Sosyal Medya Düzenlemeleri
BBC’nin 12 Şubat 2020 tarihinde yayınladığı makale Almanya, Avustralya, Rusya, Çin ve Avrupa Birliği’nde uygulanan sosyal medya kanunları hakkında bilgiler veriyor.
BBC’nin 12 Şubat 2020 tarihinde yayınladığı makaleyi okumak için tıklayın.