Bilgisayarınıza Virüs Girmemesi İçin Ne Yapmalısınız? Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?


 Virüsler bilgisayarımıza veya telefonumuza sızmayı hedefleyen ve bilgilerimizi çalmaya çalışan casus yazılımlardır. Bu casus yazılımlar o kadar gelişti ki artık yeni virüs türleri çıkmaya başladı. Peki bilgisayarda virüs olduğu nasıl anlaşılır ve bilgisayara virüs girmemesi için ne yapmalı?

Virüs Çeşitleri Nelerdir?

Maalesef ki tek bir virüs türü yok. Bu da virüslerin anlaşılmasını ve temizlenmesini zorlaştırıyor. Peki virüs türleri nelerdir?

Backdoor

Backdoor virüsü sistemdeki güvenlik açığından yararlanır. Haberiniz yokken sisteminizden veri çalınabilir. Eğer kaliteli bir antivirüs kullanıyorsanız backdoor virüsünün sisteminize girmesi hiç kolay olmayacaktır.

Spyware

Spyware virüsü çoğunlukla korsan program indirme sonucunda sisteminize giren virüslerdir. Bu virüs sizin izniniz dışında bilgisayardaki verilerinizi depolar. Bu virüsten de iyi bir antivirüs yardımı ile korunabilirsiniz.

Screenlonger

Screenlonger virüsü sizin izniniz olmadan ekranınızın kayıt altına alınmasıdır. Bir hacker bu sayede kredi kartı bilgilerinizi veya e-posta gibi hesap bilgilerinizi çalabilirler.

Adware

Adware virüsü bilgisayarınızda izniniz olmadan reklam gösteren ve verilerinizi çalıp satan bir virüstür. Bu virüs birçok antivirüs tarafından algılanamaz. Ancak Kaspersky antivirüs programı bu virüsü algılayabildiğini iddia ediyor.

Keylogger

Keylogger virüsü klavyede bastığınız her bir tuşu kaydediyor ve bu sayede hesap bilgilerinizi çalıyor. Bu virüs genellikle screenlonger ile beraber yükleniyor. Bu virüs türü de Avast veya Eset gibi bir antivirüs programı ile bulunabiliyor.

Truva Atı

Belki de en yaygın olan virüs truva atı olabilir. Bu virüs backdoor, keylogger, screenlonger gibi diğer virüs türlerinin de özelliklerine sahiptir. Sizin bütün bilgilerinizi ele geçirebilir, bilgisayarınıza haberiniz olmadan başka uygulamalar kurabilir. Bu virüsü de iyi bir antivirüs ile silebilirsiniz.

Logic Bomb

Logic Bomb virüsünün tespit edilmesi oldukça zordur. Çünkü Logic Bpmb uyanana kadar kendisini zararsız bir yazılım olarak gösterir. Uyandığında da bilgilerinizi çalabilir, sisteminizi formatlayabilir ve daha birçok şey yapabilir. Daha da kötüsü bu virüs istediğinde kendisini kapatıp daha sonra tekrar başlatabilir.

Anakart Virüsü

Bu virüs türü henüz yeni çıkmaya başlamıştır. Anakart virüsü verilerinizi çalabilir, bilgisayarınızın uzaktan kontrol edilmesini sağlayabilir ve sisteminizi bozabilir. Bu virüs türü hiçbir şekilde silinemez. Nedeni de bu virüsün anakart üzerine yerleşmesidir.

Bilgisayarda Virüs Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bilgisayarınızda virüs olup olmadığını anlamak için bazı yöntemler vardır. Bu yöntemler sayesinde bilgisayarınızda zararlı yazılımları fark edebilir ve büyük bir tehlike oluşturmadan önce etkisiz hale getirebilirsiniz.

İşlemci Kullanımına Bakın

Windows bilgisayarlarda arama çubuğuna görev yöneticisi yazarak görev yöneticisine girebilir ve CPU kullanım yüzdesine bakabilirsiniz. Eğer orada %100 yazıyorsa şüphelenmenizde fayda var. Ayrıca işlemciyi kullanan uygulamalarda yüklemediğiniz bir uygulamayı fark ederseniz o zaman virüs girmiş olabilir.

Antivirüs Programı İle Test Edin

Bilgisayarınızı Avast, Kaspersky veya Eset ile test edin. Bu antivirüsler zararlı bir yazılım bulduklarında size bildireceklerdir.

Mavi Ekran Hatalarına Dikkat Edin

Virüsler işletim sisteminizi bozacağından mavi ekran hatası almanız kaçınılmaz olacaktır. Eğer çok fazla mavi ekran hatası alıyorsanız sisteminizi sıfırlamanızı öneririz.

Bilgisayardaki Virüsler Nasıl Temizlenir?

Bu virüsleri temizlemek için ilk olarak güvenilir bir antivirüs yazılımı yükleyin. Daha sonra bu antivirüs yazılımı ile virüsü temizleyin. Eğer virüsün silinmediğini düşünüyorsanız başka bir antivirüs programı ile test edin.

Bilgisayara Virüs Bulaşmaması İçin Ne Yapılmalı?

Bu tür virüslerin sistemimize girmemesi ve verilerimizi çalmaması için bazı hareketlerimize dikkat etmeliyiz. Bu sayede virüslerin sistemimize girmesini engelleyebiliriz.

Korsan Program İndirmeyin

İnternette paralı uygulamaları ve oyunları bedava bir şekilde veren sitelerden kesinlikle uzak durun. Bu siteler sisteminize virüs bulaştırabilir.

İndirdiğiniz Her Programı Antivirüs İle Açın

İndirdiğiniz bir dosyayı antivirüs yardımıyla açarsanız virüs bulaşma riskini ciddi derecede düşürebilirsiniz.

Windows Defender Daima Açık Olsun

Windows Defender'ı çeşitli nedenlerden ötürü kapatabiliyoruz. Ancak Windows Defender kapalı olursa virüsler çok daha kolay bir şekilde girecektir.

Sürücüleri Orijinal Sitesinden Yükleyin

Bazen ekran kartlarına veya işlemcilere sürücü güncellemeleri gelebiliyor. Bu sürücüleri kendi sitelerinden yüklemek çok önemlidir. Aksi takdirde cihazınıza sürücü yerine virüs indirebilirsiniz. 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski